HDMI ve DisplayPort: 4K, HD ve Oyun Monitörleri için Hangisi En İyisidir?
Yukarıdan aşağıya: HDMI, DisplayPort ve Mini DisplayPort konektörleri. DisplayPort’u DP Alt modunu destekleyen bir USB-C bağlantısı üzerinden de alabilirsiniz.
Seçimler, seçimler. Bir bilgisayarı bir monitöre bağlamaya (veya satın almak için bir monitör seçmeye) gelince, çıkmaza girmek isteyeceğiniz son şeylerden biri, hangi bağlantılara ihtiyacınız olduğuna karar vermektir. Özellikle, HDR’nin buna değip değmeyeceği gibi daha heyecan verici özellikler üzerinde durabiliyorsanız.
Ve gerçek şu ki, birçok insan bunu abartıyor — çoğu durumda önemli değil. HD’nin 4K’ya yer açması gibi yeni teknolojiler çakışmaya başladığında olabilir, ancak genellikle başka seçeneğiniz yoktur.
Genel amaçlı kullanım için — ve tek bir 4K ekran artık özel bir durum değil — o zaman önemli değil. Genel olarak, HDMI ile muhtemelen daha iyi durumdasınız, çünkü HDMI’ya ek olarak DisplayPort (DP) içeren monitörler daha pahalı olma eğiliminde.
Ancak, konsol veya PC oyunları, renk açısından kritik işler, iş seyahati veya çoklu monitör yapılandırmaları için düşünmeniz gereken uç durumlardan biriyseniz, işte bazı yönergeler.
Yolda
İş için seyahat ediyorsanız ve farklı konumlardaki monitörlere bağlanmak istiyorsanız, bu tamamen HDMI’dır (ve sürüm gerçekten bir fark yaratmaz). Bu en yaygın bağlantı türüdür. Her ne kadar giderek azalıyor olsalar da, dizüstü bilgisayarınızın yerleşik tam boyutlu bir HDMI bağlantısına sahip olduğundan emin olmak isteyebilirsiniz; USB-C-HDMI veya mikro HDMI-HDMI dongle’ları kullanabilirsiniz, ancak bunları kaybetmek kolaydır ve toplantı saatinizin ilk 20 dakikasını bir tane aramak için harcamak istemezsiniz. Her yere taşınabilecek kadar hafif olan dizüstü bilgisayarların zaten bir DP bağlantısı yoktur.
Oyunda
Oyun için… Gerçekten kolay cevaplar yok, çünkü bu “AMD vs. Nvidia vs. hiçbiri” solucan kutusunu açar. Halihazırda DP 1.4 konektörlü bir monitörünüz ve eşleşen bir grafik kartınız varsa, DP’yi kullanın, çünkü size uyarlanabilir yenilemeyi yapılandırmanın en fazla yolunu sunar ve şu anda en yüksek yenileme hızlarını destekler. HDMI, sıkıştırılmamış 144Hz veya 240Hz sıkıştırılmış olarak öne çıkarken DP 1.4, 1080p’de 360Hz’e ulaşabilir.
Bir monitör seçmeye çalışıyorsanız, HDMI bütçe dostu bir seçimdir, ancak DP’niz varsa, yakın gelecekte yeni bir grafik kartına yükseltmeyi veya harici bir GPU eklemeyi planlıyorsanız daha fazla seçeneğiniz olacaktır. . Nvidia kartınız varsa ve G-Sync kullanmak istiyorsanız DP açıkçası daha iyidir; FreeSync de DP’ye göre daha iyi olabilir.
Konsollar için gerçekten başka seçeneğiniz yok – yalnızca HDMI’yı destekliyorlar – ancak yalnızca HDMI sürümüne değil, desteklediği belirli özellikler listesine de dikkat etmeniz gerekiyor. Değişken oranlı yenilemeyi (VRR) Xbox Series X/S’de ve PS5’te yakında ve daha iyi HDR oluşturma için dinamik HDR meta verilerini (HDR10 Plus) desteklemek için, HDMI 2.1 bağlantılı bir monitörün olduğunu varsayamazsınız. otomatik olarak onları destekler. Monitörün veya TV’nin HDMI 2.1 teknik özelliklerinin, ilgilendiğiniz çözünürlük(ler)de bunu açıkça belirttiğini özellikle kontrol etmeniz gerekir.
Renk
Renk açısından kritik işler için, HDMI 2.1 veya DP 1.4, özellikle 4K’da sıkıştırılmamış bir veri akışını işlemek için yeterli bant genişliğine sahiptir.